Woningeigenaren binnen een Vereniging van Eigenaren (VvE) lopen vaak tegen moeilijkheden aan wanneer zij hun woning willen verduurzamen. Ze hebben bijna altijd toestemming van een groot deel van de andere leden nodig om aanpassingen te doen aan hun woning. Vereniging Eigen Huis heeft daarom op basis van een onderzoeksrapport gepleit voor minder belemmeringen voor leden van een VvE om duurzame maatregelen te nemen. Hoewel de huidige regels verduurzaming vaak tegenwerken, bieden VvE’s juist ook kansen. Deze woningen zijn vaak homogeen, wat een gezamenlijke aanpak in het kader van de wijkuitvoeringsplannen voor gemeenten eenvoudig maakt.

 

Individuele aanpak

Bewoners van woningen die deel uitmaken van een VvE delen samen een dak, een gang, trappenhuis en/of parkeergarage. Zij regelen samen onderhoud en verlichting en betalen hiervoor servicekosten. Gezamenlijk wordt bepaald of er extra werkzaamheden worden verricht, zoals verduurzaming. Zo mogen op het gedeelde dak niet zonder toestemming van het grootste deel van de leden zonnepanelen  worden gezet of een buitenunit van een warmtepomp. Het percentage van de leden dat hiermee in moet stemmen is verschillend en afhankelijk van de door de leden goedgekeurde statuten. De versoepeling die door Vereniging Eigen Huis wordt gepleit, maakt het als individu makkelijker om binnen een VvE de woning te verduurzamen. Bijvoorbeeld extra isoleren, het installeren van een buitenunit voor (hybride) warmtepomp of het plaatsen van pv-panelen boven hun eigen dak, zonder dat al hun buren hiervoor toestemming moeten geven.

Gezamenlijke aanpak VvE woningen

Zoals gezegd biedt een VvE juist kansen voor verduurzaming, ook zonder de versoepeling van de regels. Met een gezamenlijke aanpak kunnen er nu al stappen worden gezet. Voor de wijkaanpak maken we bij BDH gebruik van clusters woningen waarbij dezelfde maatregelen toepasbaar zijn. Deze clusters bepalen we met behulp van onze Keuzehulp wijken en buurten. Een VvE waarin alle woningen grotendeels vergelijkbaar zijn, is het perfecte voorbeeld van zo’n cluster. De mate van isolatie is bijvoorbeeld  hetzelfde, net als andere karakteristieken. Als een gemeente nadenkt over in welke buurt of wijk te beginnen met verduurzamen, staan VvE’s zelden in het lijstje. Maar met zo’n anderhalf miljoen woningen die onderdeel zijn van een VvE, liggen hier juist enorme kansen grote stappen te zetten. Het activeren van VvE’s voor een gezamenlijke verduurzaming is dan ook zeker iets wat niet mag worden overgeslagen. BDH denkt graag mee over de mogelijkheden en het bepalen van een plan van aanpak. Meer weten? Neem contact met ons op.