BDH is door EDSN (Energie Data Services Nederland) gecertificeerd als Onafhankelijk Diensten Aanbieder (ODA). Een ODA kan meetdata uit slimme meters uitlezen, nadat de gebruiker/bewoner hiervoor toestemming heeft gegeven. Als ODA kunnen we bijvoorbeeld inzicht krijgen in het energieverbruik van huishoudens met warmtepompen of andere duurzame installaties. Voor opdrachtgevers van BDH, zoals gemeenten en woningcorporaties, is het mogelijk het energieverbruik in een wijk of straat te achterhalen. Ook het effect van een isolatieproject wordt zo eenvoudig inzichtelijk. In dat geval worden de slimme meters in het seizoen voor de isolatie uitgelezen en in de periode erna.

Garanderen prestaties

Voor leveranciers van warmtepompen is het uitlezen van de slimme meters nuttig bij het monitoren van hun apparaten en het garanderen van de prestaties. Bovendien is het voor de bewoners/huurders eenvoudig om mee te werken aan deze manier van monitoring. Niemand hoeft het huis in om data te achterhalen, bewoners hoeven alleen maar toestemming te geven. Hieronder volgt een overzicht van onze producten/projecten op het gebied van monitoring. 

Meetcampagne

Organisaties die te maken hebben met verduurzaming van de woningbouw , zoals netbeheerders woningcorporatiesleveranciers van duurzame installaties , kunnen nauwelijks zonder monitoring: wat zijn de  prestaties van de nieuwe technieken ? Wat betekenen ze voor de warmtevraag of bijvoorbeeld de  netbelasting? Om daar inzicht  in te krijgen, heeft BDH Meetcampagne.nl opgezet. Hier vind je alle  expertise op het gebied van monitoring  van de woningbouw onder 1 dak. We  ondersteunen je niet alleen bij het definiëren van het doel van de campagne , maar organiseren ook de  datavalidatie en maken een data-analyse mét rapportage .

Energie Zuinig Thuis Thuisscan

Met de Thuisscan van onze dochteronderneming Energie Zuinig Thuis geef je bewoners snel een helder beeld van de stappen die zij kunnen zetten in hun eigen woning. Tegen lage kosten én zonder dat er iemand langs hoeft in de woning. Op basis van een korte online vragenlijst en het uitlezen van data uit de slimme meter, ontvangen ze binnen 5 werkdagen na succesvolle aanmelding een persoonlijke analyse van de woning in hun mailbox: de Thuisscan. 

Installatiemonitor

In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft BDH het project Installatiemonitor uitgevoerd. Aan de hand van data verkregen uit slimme energiemeters zijn analyses gemaakt van de praktijkprestaties van warmtepompen in Nederlandse woningen. Bijvoorbeeld: voor welke woningen zijn warmtepompen het meest geschikt? Welk verbruiksprofiel hebben woningen met een warmtepomp? Begin 2023 is het project opnieuw opgestart samen met RVO, de netbeheerders en Techniek Nederland. Installatiemonitor 3.0 wil inzicht bieden in de netimpact van verschillende (nieuwe) verwarmingstechnologieën. Daarnaast heeft het project als doel inzicht te krijgen in de praktijkprestaties en installatiekwaliteit van warmtepompen en andere (nieuwe) verwarmingstechnologieën, warmtekarakteristieken van verschillende woningtypen.  

Meer weten over monitoring? 

Wil je meer informatie over wat Meetcampagne.nl voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op.  Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in met Maarten Hommelberg, bel 0341 707 462 of stuur een e-mail naar  maarten.hommelberg@bdh-advies.nl.