Het project HP-Launch, waarin BDH meedacht over een prototype hybride warmtepomp speciaal voor de Nederlandse markt, is afgerond. De resultaten van HP-Launch (High Performance Little Air Unit Natural Charge Heatpump) zijn inmiddels beschikbaar voor warmtepompfabrikanten; zij kunnen met weinig inspanning een nieuwe hybride luchtwarmtepomp van slechts 3,5 kW op de markt zetten.
Het prototype warmtepomp speelt in op de groeiende behoefte aan duurzame warmtetechnologie in de transitie naar een duurzame energievoorziening en is bedoeld voor bestaande woningen. De warmtepomp kan met een klein elektrisch vermogen het aardgasgebruik enorm terugdringen. Uit berekeningen van Paul Friedel van BDH blijkt dat de vraag naar ruimteverwarming in Nederlandse rijwoningen met standaardradiatoren (met een gasgebruik lager dan 2000 m3) tot 95% van het jaar gedekt kan worden door een warmtepomp van slechts 3,5 kW.
Formaat en kostprijs
De minimale resterende warmtevraag kan met een hr-ketel worden ingevuld. Daarbij kan de hr-ketel gebruikmaken van duurzame alternatieven voor aardgas. Dankzij het hybride systeem blijven het formaat en de kostprijs van de warmtepomp binnen de perken. De verwachte terugverdientijd is in de meeste situaties 5 à 6 jaar.
Het HP-Launch-ontwerp kenmerkt zich door de locatie van de warmtepomp. De luchtwarmtewisselaar en de ventilatoren bevinden zich in een monoblock op het dak. Het waterhoudende systeem zit in het blok aan de voet van de warmtewisselaar en bevriest niet, omdat deze altijd warm wordt gehouden. De warmtepomp en de aansturing bevinden zich op zolder.
Meer informatie
HP-Launch werd mede mogelijk gemaakt door het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) en ondersteund door Topsector Energie. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, De Haagse Hogeschool, MMID, Re/genT en TransferWorks hebben kennis ingebracht. Download de samenvatting van het onderzoek of kijk hier voor meer informatie en resultaten van het project.