Eindelijk was er vorige maand weer eens een installatiebeurs waar met name fabrikanten van warmtepompen hun nieuwste producten konden laten zien: de VSK. Belangrijkste nieuws van deze beurs was de aankondiging van minister Hugo de Jonge dat cv-ketels vanaf 2026 op zijn minst vervangen moeten worden door hybride warmtepompen.
De vraag is of de installatiewereld er klaar voor is. Voor wat betreft de fabrikanten kan ik deze vraag met een volmondig ja beantwoorden. Inmiddels staan er op de subsidielijst van RVO (de ISDE-lijst) meer dan 6000 warmtepompen. En heeft elke zichzelf respecterende cv-fabrikant naast een all-electric warmtepomp een propaanvariant en een hybride warmtepomp. Ook zijn er veel inspanningen om het geluid van de warmtepompen te verminderen en het uiterlijk van buitenunits te verfraaien (zie afbeelding).
Ventilatiewarmtepompen zonder buitenunit
Mijn interesse gaat vooral uit naar de nieuwe ventilatiewarmtepompen. Die werden tot nu toe vanwege hun lage vermogen nauwelijks serieus genomen. Deze hybride warmtepompen hebben geen buitenunit en veroorzaken dus geen eventuele geluidsproblemen met de buren. Bovendien kunnen ze inmiddels een aanzienlijk deel van de verwarming verzorgen, met name omdat een aantal types mede de buitenlucht als bron toepassen. Er is zelfs een all-electric warmtepomp zonder buitenunit op de markt die belooft voor de redelijk goed geïsoleerde woning geschikt te zijn. Helaas ontbrak dit laatste type op de VSK.
Geluid is sowieso een belangrijk punt van aandacht. In principe haal je bij een ventilatiewarmtepomp met het binnenplaatsen van de verdamper met ventilator het geluid naar binnen. Bij deze warmtepomp is echter véél makkelijker en goedkoper geluidsisolatie toe te passen dan bij een buitenunit.
Ook voor geluidsreductie van buitenunits (zeker nog de meerderheid van de warmtepompen) was er op de VSK de nodige aandacht. Verschillende leveranciers bieden warmtepompbehuizingen die in of op het schuine dak geplaatst kunnen worden. De buitenunit komt dan niet in de tuin of aan de gevel. Dat is mooier, stiller en het kost minder ruimte.
Tenslotte wordt er door verschillende fabrikanten gewerkt aan steeds makkelijker aan te sluiten warmtepompen. Aan de fabrikanten gaat het niet liggen om de nieuwe verplichting in te voeren. Nu nog voldoende gecertificeerde installateurs om de warmtepompen conform ontwerp en goed ingeregeld aan te sluiten.