Zo’n 3 jaar geleden was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de energietransitie en ik had me voorgenomen: ik ga dichter bij huis werken én niet bij een adviesbureau aan de slag, want dat leek me te commercieel.

Ik zocht eerst naar vacatures bij netwerkbedrijven, die wat mij betreft een cruciale rol zouden moeten spelen in de energietransitie. Ondertussen had ik ook bij enkele gemeenten gesolliciteerd, maar de vraag was daar toen nog niet hoog genoeg. Ze gingen liever in zee met mensen die meer recent bij een gemeente werkzaam waren geweest.
Inmiddels had ik 8 jaar voor Vereniging Eigen Huis gewerkt en vanuit die rol had ik Peter Wagener al een aantal keren ontmoet. Vanwege zijn betrokkenheid bij warmtepompen en het voorzitterschap van de Vereniging Warmtepompen. Inmiddels was BDH ook aan het werk voor woningcorporaties en enkele gemeenten, en daarvoor zochten ze versterking. Daar ging ik, naar BDH. Een adviesbureau dat ook nog eens verder van mij huis zit dan mijn vorige werkgever, maar wat betreft werkcultuur bij mij leek te passen. Praktijkgericht en met de voeten in de klei.

Vanwege mijn principiële niet-commerciële inslag had ik pas na een half jaar de slag te pakken. Wat ik wel gaaf vond was dat ik nu niet alleen snapte hoe zo’n warmtepomp werkt, maar het ook kon uitleggen, bijvoorbeeld tijdens bewonersavonden van gemeenten in de provincie Drenthe. Ondertussen was het Klimaatakkoord getekend en gingen we bij verschillende gemeenten aan de slag met de verkenning van technische mogelijkheden voor gasloze verwarmingsopties in diverse wijken en buurten, om deze uiteindelijk vast te leggen in een Transitievisie Warmte.

Participatiegerichte buurt- en clusteraanpak

Met alleen de gegevens op buurtniveau, uit de zogenaamde Startanalyse en het Vesta Maïs-model, kwamen we echter niet op het niveau waarop we wilden inzoomen. Het aanwijzen van wijken zoals het Rijk dat voorschreef, vonden wij een veel te groot werkgebied. We wilden het liefst werken met gegevens op PC6 niveau. Maar met name de gegevens voor energiegebruik zijn nogal diffuus, omdat gebruiken van bedrijven en woningen hierbij bij elkaar geteld zijn.

Op basis van onze ervaringen in de diverse gemeenten zijn we er in geslaagd om degelijke, op participatie en draagvlak gerichte buurt-/clusteraanpak te ontwikkelen: de Follow-WUP aanpak. Hiervoor hebben we een dashboard ontwikkeld dat voldoet aan de wensen die gemeenten hieraan stellen. Je kunt een aantal vergelijkbare woningen selecteren op bijvoorbeeld bouwperiode, energiegebruik, gemiddeld inkomen en energielabel; de laatste 2 zijn nu extra actueel vanwege de manier waarop mensen met energiearmoede ondersteund kunnen worden. Na selectie kunnen meteen de geselecteerde adressen worden uitgedraaid/geëxporteerd. Ook hebben we inzicht in de mogelijke investeringsruimte als het gaat om hybride warmtepompen of een all-electric systeem. Het aantal toe te passen maatregelen willen we in ieder geval nog uitbreiden met de meest voorkomende isolerende maatregelen.

Met het dashboard maken we een grote sprong en kunnen gemeenten, maar ook woningcorporaties, hun eigen data (laten) toevoegen en zo op hun wenken bediend worden. Daarnaast hebben we nog de Keuzehulp Duurzaam Verwarmen waar we nu op maat een keuzehulp warmtepompen voor kunnen maken, speciaal gericht op het aanbod of op de mogelijkheden van de woningen binnen een bepaalde wijk, buurt of uit een geselecteerd cluster van woningen. En dan hebben natuurlijk nog de Warmtepompverkenner  en – in ontwikkeling- een website waar particulieren een beeld van mogelijke maatregelen kunnen krijgen op basis van hun energiegebruik en een aantal door hen in te vullen parameters.

Trots

Ik ben er trots op onderdeel te zijn van deze ontwikkeling van BDH tot koploper in de transitiewereld van gemeenten. Met onze kennis van de diverse fysieke maatregelen en installatieconcepten – met of zonder warmtepompen – hebben we een unieke positie binnen de advieswereld. We dragen dit dan ook graag uit via diverse cursussen voor gemeenten, woningcorporaties en warmtepompleveranciers. Werken bij een adviesbureau, in ieder geval bij BDH, blijkt daarmee meer dynamisch dan ik mij van tevoren had voorgesteld. En commercieel blijkt toch bij mij te passen, zo lang het de gewenste meerwaarde levert bij onze opdrachtgevers en zij ook bij ons terugkomen. Een positief bijeffect van de coronaperiode is dat ik inmiddels  het grootste deel van de tijd thuiswerk, en nu dus toch wordt voldaan aan mijn wens om dichter bij huis te werken!