Hoe zorg je er als gemeente voor dat de hybride warmtepomp optimaal wordt ingezet? Veel gemeenten hebben de Transitievisie Warmte af en zijn druk met de Wijkuitvoeringsplannen (WUP). Hybride warmtepompen kunnen een belangrijke rol spelen in het verduurzamen van de woningbouw. Veel bewoners zijn door de huidige gasprijzen zelf bezig met het uitzoeken van de mogelijkheden van een hybride warmtepomp voor hun woning, of hebben deze zelfs al aangeschaft. In het kader van de WUP’s kun je als gemeente bewoners al in deze fase ondersteunen.

 

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een HR-ketel en een warmtepomp. Een groot voordeel van deze warmtepomp is dat hij naast een bestaande HR-ketel kan worden geplaatst. Waar de HR-ketel gebruikmaakt van aardgas om warmte te leveren, doet de warmtepomp dit met elektriciteit en een andere warmtebron (bijvoorbeeld buitenlucht). Uit het onderzoek Installatiemonitor van BDH blijkt dat de warmtepomp 60% van de warmte op jaarbasis levert. Alleen voor het verwarmen van tapwater en het verwarmen van de woning tijdens (extreem) koude dagen neemt de HR-ketel het over. Er is subsidie beschikbaar voor een hybride warmtepomp en kostbare, ingrijpende maatregelen zijn vaak niet noodzakelijk. Het systeem zorgt echter wel direct voor een beduidend lager gasverbruik, omdat de warmtepomp een groot deel van de warmte levert. Het hogere rendement van de warmtepomp vertaalt zich in een lagere CO2-uitstoot voor verwarmen. Voor veel huishoudens is de overstap naar een hybride warmtepomp nu extra interessant. Er is veel te besparen op de CO2-uitstoot én op de kosten van het aardgasverbruik (lees meer hierover in ons blog). Daarnaast is het een goede optie voor huishoudens die al stappen willen zetten naar een duurzamer huis, voordat de gemeente aan de slag gaat met hun wijk. Met een hybride warmtepomp kunnen zij al hun steentje bijdragen om het aardgasverbruik binnen de gemeente te verlagen.

 

Waarom is de hybride warmtepomp geschikt voor de wijkaanpak?

Gemeenten kunnen hybride warmtepompen inzetten in wijken waarin de komende jaren nog geen plannen zijn om van het aardgas af te gaan. Daarnaast kunnen hybride warmtepompen worden gebruikt in woningen die nog niet klaar zijn voor bijvoorbeeld een all-electric oplossing of lage temperatuur warmtenet. Op die manier kan ook in deze woningen al veel worden bespaard en kan de hybride warmtepomp een belangrijke rol spelen binnen de energietransitie.

 

Hoe kun je als gemeente zorgen dat de hybride warmtepomp optimaal wordt ingezet?

Het is als gemeente van belang om de juiste aanpak te kiezen, zodat bewoners worden gestimuleerd over te stappen naar een hybride warmtepomp. Informeer bewoners over de wijken/woningen waarin hybride warmtepompen nu al een goede optie zijn. Een hybride warmtepomp is (nog) niet voor elke woning geschikt. Soms zijn er eerst andere stappen te zetten voordat een hybride optimaal kan functioneren, zoals isoleren en glas vervangen. Duidelijkheid scheppen en mensen betrekken bij de energietransitie is cruciaal in deze fase, ook om draagvlak te creëren voor het moment dat wijken van het aardgas af gaan.

 

Hoe kan BDH de gemeente ondersteunen in dit proces?

Binnen BDH hebben we de Follow-WUP aanpak ontwikkeld om gemeenten te ondersteunen bij de WUP’s. Hierin zijn verschillende middelen gecombineerd om zo samen met de gemeente en haar inwoners tot een succesvolle uitvoering te komen. Bijvoorbeeld met een keuzehulp warmtepompen om bewoners wegwijs te maken en een dashboard om een goede aanpak te kunnen bepalen voor de  uitvoeringsplannen. Daarnaast hebben we ervaring met het betrekken van bewoners en installateurs, onder andere door het organiseren van bewonersavonden. Meer informatie over hoe de Follow-WUP aanpak jouw gemeente kan helpen, vind je op de website.