Bij adviesbureau BDH combineren we technische kennis met praktijkervaring. We weten wat het betekent om een warmtepomp aan te schaffen en welke zaken je daarbij in overweging moet nemen. Onze expert, Theo Elfrink, geeft naar aanleiding van gesprekken met warmtepompgebruikers tips en uitleg voor het optimaal benutten van je warmtepomp.

Deel 5: Vloerverwarming

Vloerverwarming en warmtepompen kunnen een krachtige combinatie vormen. Het vergt wel wat extra aandacht om ervoor te zorgen dat alles optimaal functioneert. Niet alleen als je vloerverwarming aan laat leggen bij de overstap naar een warmtepomp, maar ook als je al vloerverwarming hebt en overstapt van een cv-ketel naar een (hybride) warmtepomp. Hier bespreken we enkele belangrijke aandachtspunten en tips voor een succesvolle installatie.

Gevoel van comfort

Bij het installeren van een warmtepomp kan de vloerverwarming anders aanvoelen dan je gewend bent. Deze warmtepompgebruiker zegt daarover: “We hadden al vloerverwarming, maar de vloer wordt met een hybride warmtepomp niet meer zo warm. Eerder lauw. Wel positief is dat ons gasverbruik is gedaald van 1200 m³ naar 450 m³!”

Theo’s tip: Bovenstaande ervaring horen we vaak terug, doordat er bij een warmtepomp een lagere temperatuur door de vloer gaat dan bij een traditionele cv-ketel. De vloer houdt zo een meer constante temperatuur en voelt minder vaak echt warm of koud aan.

Juiste leidingdiameter en verdeler

Een warmtepompgebruiker vertelt over de obstakels tijdens het installeren van zijn warmtepomp: “Het contact met de installateur verliep online. Op basis van de door mij gemaakte foto’s hebben we onze situatie via een online overleg doorgesproken. De echte situatie werd pas duidelijk op de dag van installeren van de hybride warmtepomp. Toen bleek dat de diameter van onze leidingen niet groot genoeg was.”

Theo’s tip: Voor de beste prestaties van je vloerverwarming met een warmtepomp, zorg ervoor dat de leidingen een diameter van 16 mm hebben in plaats van de ook vaak aangeboden 14 mm en dat de afstand tussen de leidingen maximaal 10 cm is. Dit helpt om een gelijkmatige verdeling van warmte te garanderen en verhoogt het rendement van de (hybride) warmtepomp.

Een andere warmtepompgebruiker merkte dat het belangrijk is hoe de vloerverwarming en cv-ketel aan de warmtepomp gekoppeld worden. “Dat de installateur niet zoveel ervaring had met warmtepompen werd al snel duidelijk. Bij het installeren kwamen ze erachter dat er een andere verdeler dan de standaard verdeler bij een cv-ketel nodig was voor de vloerverwarming.”

Theo’s tip: Bij de installatie van een (hybride) warmtepomp moet een nieuwe verdeler worden geïnstalleerd om de vloerverwarming correct aan te sluiten. Dit is cruciaal omdat de verdeler de warmteoverdracht regelt. Een niet-geschikte verdeler kan leiden tot problemen, zoals onvoldoende warmteafgifte en inefficiëntie.

Extra tips van Theo

  • Warmtepompen functioneren het best met een kleiner temperatuurverschil tussen aanvoer en retour. Dit vereist dikkere aanvoerleidingen dan bij een traditionele cv-ketel. Meestal zijn leidingen met een diameter van 28 tot 35 mm voldoende. Dit voorkomt dat de pomp harder moet werken en daardoor meer lawaai maakt.
  • Helaas worden nog steeds verouderde methoden gebruikt voor het leggen van vloerverwarming, zoals grotere tussenafstanden of kleinere/dunnere leidingen. Dit kan nadelige effecten hebben op de prestaties van je warmtepomp. Zorg ervoor dat je een installateur kiest die ervaring heeft met moderne technieken en die begrijpt hoe je vloerverwarming optimaal kunt afstemmen op een warmtepomp.

Bij het installeren van een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming is het van cruciaal belang om aandacht te besteden aan de juiste specificaties van leidingen en verdelers. Door te kiezen voor (aanvoer)leidingen met een grotere diameter en ervoor te zorgen dat je een geschikte verdeler gebruikt, kun je de prestaties van je warmtepomp optimaliseren en problemen voorkomen. De praktische informatie die we hier delen, delen we ook tijdens bewonersavonden die we organiseren voor gemeenten of energiecoöperaties. Wil je hierover meer weten? Neem contact op met Theo Elfrink.