Niet iedereen is blij met de keuze van de overheid om de komende jaren volop in te zetten op hybride warmtepompen. Sommigen zijn bang dat we hierdoor langer aan het gas blijven. Anderen vinden dat vanwege de huidige energieprijzen alle seinen op groen staan om het stadium van hybride warmtepompen over te slaan. Is all-electric ready dan de te bewandelen no-regret weg?
Wat is all-electric ready?
Bij all-electric ready wordt de warmtepomp geplaatst als hybride en later ingezet als all-electric warmtepomp. De hybride warmtepomp heeft genoeg vermogen om de woning uiteindelijk elektrisch te verwarmen. Ook het tapwater neemt de cv-ketel in hybride bedrijf nog voor zijn rekening. Daardoor is het plaatsen van een voorraadboiler nog niet nodig.
De all-electric ready route wordt momenteel het meest toegepast bij woningen die op de begane grond zijn voorzien van vloerverwarming. De hybride warmtepomp is daarbij in staat met een hoog rendement op een lage aanvoertemperatuur tot 40 °C de begane grond te verwarmen. De radiatoren in de slaapkamers hebben een hogere temperatuur nodig. Als de slaapkamers al verwarmd worden, kan de cv-ketel hiervoor bijspringen. De temperatuur van maximaal 40 °C uit de warmtepomp is voor dat afgiftesysteem een deel van de winter vaak onvoldoende. Op termijn kan de benodigde temperatuur hiervoor omlaag worden gebracht door betere isolatie of verhogen van de capaciteit van de radiatoren, door het plaatsen van ventilatoren of vervangen van radiatoren voor convectoren. Als er geen vloerverwarming is, geldt dit principe voor de gehele woning.
Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen voor all-electric ready?
- Het is verstandig een hybride warmtepomp pas te (laten) installeren als in ieder geval de benedenverdieping op maximaal 60 °C verwarmd kan worden.
- Een warmtepomp met een hoger vermogen is wat duurder, maar de installatie hiervan kost evenveel als bij een hybride warmtepomp. De subsidie op de warmtepomp daarentegen is hoger, dat maakt het verschil nog kleiner.
- Niet alle hybride warmtepompen zijn geschikt voor all-electric ready. Let er bij de aanschaf op dat de warmtepomp in vermogen flink omlaag kan, oftewel modulerend is. Zodat je rendement niet (veel) minder wordt dan bij een warmtepomp met een laag vermogen (de gebruikelijk hybride optie).
- De grootste financiële besparing is het niet hoeven plaatsen van een boiler. Kijk wel alvast op welke plek de boiler termijn geplaatst kan worden.
- Je kunt op elk ogenblik besluiten geheel van het gas te gaan en alsnog een boiler te plaatsen. Deze extra investering is dan niet zo groot meer.
- Wanneer je vanwege levertijden lang moet wachten op de installatie van een warmtepomp, ga dan alvast aan de slag met de mogelijkheden die er zijn om de afgiftetemperatuur van je radiatoren omlaag te krijgen.
Warmtepompen gaan meestal langer mee dan een cv-ketel, vaak richting de 20 jaar. Twijfel je of je zo lang wilt wachten om helemaal van het gas af te gaan, ga dan voor de all-electric ready route.