Bij adviesbureau BDH combineren we technische kennis met praktijkervaring. We weten wat het betekent om een warmtepomp aan te schaffen en welke zaken je daarbij in overweging moet nemen. Onze expert, Theo Elfrink, geeft naar aanleiding van gesprekken met warmtepompgebruikers tips en uitleg voor het optimaal benutten van je warmtepomp.
Deel 3: Geluid
Of je nu een hybride lucht-water, een all-electric bodem- of lucht-water warmtepomp overweegt, de geluidsproductie en de juiste plaatsing van de binnen- en buitenunit zijn essentiële aandachtspunten. Hier zijn enkele inzichten en tips die je kunnen helpen om eventuele geluidsoverlast te voorkomen.
Locatie
Voor het geluid dat binnen huis te horen is maakt het veel uit waar de warmtepomp staat. Deze warmtepompgebruikers heeft een erg stille warmtepomp en zegt hierover: “Het enige minpunt van de hybride warmtepomp is dat er nu een enorme unit in de achtertuin staat. Maar hij staat uit het zicht en is verbazingwekkend stil. Onze buren wisten dat er een warmtepomp kwam, maar niet wanneer. Een maand na de installatie hebben we de buren gevraagd of ze last van de warmtepomp hadden; ze hoorden niets. Het apparaat staat op schokdempers en is van zichzelf stil.”
Voor een andere warmtepompgebruiker was het lastiger om zijn systeem echt stil te krijgen: “De buitenunit van onze all-electric warmtepomp staat op de uitbouw van de woning. De buren horen hem niet. Zelf hebben we in het begin wat last gehad van resonantie, ondanks grote bigfoot trillingsdempers. Nadat ik er extra trilmatjes onder heb gelegd, was de trilling weg.”
Theo’s tip: Zorg ervoor dat de buitenunit op een plek staat waar hij vrij uit kan blazen. Bij een vrije uitblaas (minimaal 2 meter afstand) maakt de buitenunit het minste geluid. Vermijd plaatsing tussen muren of onder overkappingen, omdat deze het geluid kunnen versterken.
Deze warmtepompgebruiker heeft een oplossing gevonden voor het geluid dat de warmtepomp in de nacht maakt: “Na de verbouwing had mijn partner geen zin meer om de hele tuin open te halen om de buitenunit van de all-electric warmtepomp op de meest ideale plek te plaatsen: aan de zijkant van de woning. Nu staat hij op het platte dak. Ik ben gevoelig voor geluid en hoor hem als hij ’s nachts in werking is. Het raam blijft ’s nachts dicht en door ’s nachts de low noise modus in te schakelen, is het geluid veel minder.”
Theo’s tip: Plaats de buitenunit niet direct onder of bij een slaapkamerraam en vermijd plaatsen waar de lucht direct naar de buren wordt geblazen. Als de ruimte beperkt is, overweeg dan een unit die naar boven blaast of een speciale schoorsteen op een schuin dak.
Trillingsdempers
Als de plek gevonden is kan het toch nog lastig zijn om een warmtepomp echt stil te krijgen aldus deze warmtepompgebruiker: “Het was een zoektocht om een goede plek te vinden voor de buitenunit van de hybride warmtepomp, daarover heb ik wekenlang lopen appen met de installateur. Hij staat nu buiten op een grindbed. Toch voel ik nog steeds het brommende geluid van de compressor.”
Theo’s tip: Als een buitenunit op de muur of op de grond worden geplaatst helpt plaatsing met trillingsdempers om trillingen op te vangen. Als de unit op een houten dak of balkon wordt geplaatst is er meer risico op het doorgeven van trillingen. Dit kan leiden tot een brom- of zoemtoon binnenin het huis. Hier is de remedie om naast trillingsdemping ook massa toe te voegen, door bijvoorbeeld de unit op zware tegels of een betonplaat te zetten (mits het dak of het balkon dit gewicht aankan natuurlijk).
Geluidsnormen
Sinds 1 april 2021 zijn er normen voor de geluidsproductie tot aan de erfgrens. Installateurs moeten bij het ontwerp van een installatie een berekening maken om te voldoen aan deze normen. Het is verstandig om te controleren of je warmtepompinstallatie aan deze normen voldoet.
Overige tips
- Als het niet mogelijk is om een buitenunit op een manier te plaatsen die aan je geluidswensen voldoet, overweeg dan de optie van een warmtepomp zonder buitenunit. Tot nu toe zijn deze units beperkt tot een vermogen van maximaal 6 tot 7 kW, wat vaak voldoende is voor een goed geïsoleerde tussenwoning.
- Vergeet niet na te denken over de aanleg van verbindingsleidingen. Ze moeten op een manier worden geplaatst die zo min mogelijk geluidsoverlast veroorzaakt. Leidingen kunnen geluid van de ene naar de andere plek geleiden en zo voor overlast zorgen. Een goed geïnstalleerde leiding zal dit niet doen.
- Voordat je een definitieve keuze maakt, vraag de installateur of je bij vergelijkbare klanten kunt komen kijken om een idee te krijgen van de geluidsproductie en de plaatsing. Ook kun je de Duurzame Huizen Route overwegen om je te oriënteren op verschillende mogelijkheden.
- In sommige gevallen heb je een vergunning nodig voor de plaatsing van een buitenunit, vooral in gebieden met beschermd stads- of dorpsgezicht. Controleer altijd de lokale regelgeving voor je een installatie plant.
Het geluid van een warmtepomp kan een aanzienlijke invloed hebben op je wooncomfort en de relatie met je buren. Door de juiste plaatsing te kiezen, goede trillingsdempers te gebruiken en te voldoen aan geluidsnormen, kun je veel problemen voorkomen. Praktische informatie zoals gegeven in dit blog delen we ook tijdens bewonersavonden die we organiseren voor gemeenten of energiecoöperaties. Wil je hierover meer weten? Neem contact op met Theo Elfrink: theo.elfrink@bdh-advies.nl
In de komende weken ga ik verder in op belangrijke aandachtspunten voor de optimale prestaties van een warmtepomp. Volgende keer: Ruimte