Bij adviesbureau BDH combineren we technische kennis met praktijkervaring. We weten wat het betekent om een warmtepomp aan te schaffen en welke zaken je daarbij in overweging moet nemen. In deze blogreeks neemt Theo Elfrink je mee in praktijkverhalen en deelt hij tips voor het optimaal benutten van je warmtepomp.
Deel 4: Ruimte
Bij de aanschaf en installatie van een warmtepomp komt vaak meer kijken dan alleen technische specificaties en rendement. Een vaak over het hoofd gezien aspect is de benodigde ruimte. Of je nu kiest voor een all-electric bodem-, lucht-water- of hybride warmtepomp, de locatie van de installatie kan grote gevolgen hebben voor het functioneren en je wooncomfort. In dit blog delen we ervaringen van huiseigenaren en geven we tips om ruimteproblemen te voorkomen of op te lossen.
Het plaatsen van een warmtepomp ging bij deze warmtepompgebruiker gepaard met de nodige obstakels: “Het boren van de bron ging niet zonder slag of stoot. We hadden een boorplaats bedacht, maar op de dag van de boring bleek die plek niet te werken. De boor kwam tegen de woning. Ook het vinden van de plek voor het binnendeel kostte moeite. Ik wilde hem op dezelfde plek op zolder als waar de cv-ketel hing. Beneden moest ik teveel ruimte opofferen. De installateur zag het vanwege het gewicht niet zitten het binnendeel naar boven te dragen. Uiteindelijk hebben we een kraan geregeld, zodat het binnendeel via het dakraam op zolder is gekomen.”
Theo’s tip: Bij het kiezen van een locatie voor je warmtepomp is het cruciaal om zowel de installatie- als de onderhoudsruimte in overweging te nemen. Zorg ervoor dat de gekozen plek voldoende ruimte biedt voor de installatie van zowel de binnen- als buiteneenheid. Voor bodemwarmtepompen kan het boren van een bron uitdagend zijn, vooral als de initiële locatie niet geschikt blijkt. Neem de tijd om de plek zorgvuldig te kiezen en overleg hierbij met je installateur over de beste optie.
Een andere warmtepompgebruiker had minder problemen: “Het hokje waarin onze cv-ketel hing, gebruikten we hiervoor ook voor opslag van de kerstspullen. Met de warmtepomp erbij moeten we voor die spullen een andere plek vinden. De buitenunit staat in onze tuin. Zelf vind ik dat geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen zo’n unit als uitzicht wil.”
Theo’s tip: Een warmtepomp vereist aanzienlijke ruimte, zowel binnen als buiten. Bij het kiezen van een warmtepomp moet je rekening houden met de impact op je beschikbare ruimte. Overweeg of je ruimte kunt opofferen voor de installatie of dat je alternatieve oplossingen moet vinden voor opslag.
Extra tips:
- Plan vooruit: Denk van tevoren na over waar de warmtepompdelen het beste geplaatst kunnen worden. Overleg met je installateur over de opties en beperkingen van je woning.
- Overweeg alternatieve locaties: Als je een ruimteprobleem hebt, kijk dan of er alternatieve locaties zijn voor de warmtepomp. Bijvoorbeeld, sommige warmtepompen kunnen op een plat dak worden geplaatst, of je kunt overwegen om de buitenunit aan een muur te bevestigen met behulp van wandsteunen.
- Gebruik van trillingsdempers: Zorg ervoor dat je gebruik maakt van trillingsdempers bij het plaatsen van de buitenunit om resonantie en ongewenst geluid te minimaliseren.
- Vergunningen: Controleer of je een vergunning nodig hebt voor de installatie van de warmtepomp, vooral als je te maken hebt met ruimtebeperkingen die een ongebruikelijke plaatsing vereisen, met name een warmtepomp die aan de voorkant van de woning die openbaar zichtbaar is, kan vergunningsplichtig blijken.
- Vraag om advies: Voordat je een definitieve beslissing neemt, vraag je installateur of je bij vergelijkbare installaties kunt komen kijken. Dit kan je helpen om een beter idee te krijgen van de praktische aspecten en ruimtevereisten.
Door deze punten in overweging te nemen, kun je veel voorkomende problemen met ruimte bij de installatie van een warmtepomp vermijden en ervoor zorgen dat je systeem optimaal functioneert. Dit soort praktische informatie als gegeven in dit blog delen we ook tijdens bewonersavonden die we organiseren voor gemeenten of energiecoöperaties. Wil je meer weten? Neem contact op met Theo Elfrink.
In de komende weken ga ik verder in op deze en andere belangrijke aandachtspunten. Volgende keer: Vloerverwarming.