95% van de woningeigenaren die tussen 2022 en 2024 een warmtepomp hebben laten plaatsen, ervaart geen geluidsoverlast van de buitenunit. Bij hybride warmtepompen is het aandeel dat overlast ervaart groter (6,3%) dan bij all-electric warmtepompen (2,6%). Dit blijkt uit een enquête naar de ervaringen met warmtepompen onder deelnemers van het onderzoek Installatiemonitor.


De enquête, gehouden in mei 2024 onder 1649 warmtepompeigenaren (1175 hybride, 449 all-electric), richtte zich op de gebruikservaringen. Het onderzoek Installatiemonitor, uitgevoerd door adviesbureau BDH, is het eerste grootschalige Europese onderzoek naar de prestaties van warmtepompen in Nederlandse woningen en telt inmiddels bijna 6000 deelnemers. Enkele respondenten zijn gevraagd een toelichting te geven op de ingevulde vragenlijst, zij komen hierna aan het woord.

“Hij is verbazingwekkend stil”

Tanneke Blok (32) is een van de warmtepompeigenaren die heel tevreden is en geen overlast ervaart. Zij liet in juni 2023 een hybride lucht-water warmtepomp plaatsen in de achtertuin van haar tussenwoning uit 1984. “Hij staat uit het zicht en is verbazingwekkend stil. Van tevoren hadden we onze buren gewaarschuwd dat er een warmtepomp kwam, maar we hebben niet gezegd wanneer. Pas drie weken na installatie hebben we de buren gevraagd of ze last van de warmtepomp hadden; ze hoorden niets. Het apparaat staat op schokdempers en is van zichzelf stil.”

Slechts bij 2% ervaren de buren geluidsoverlast

5,4% van de deelnemers met een buitendeel ervaart in de winter overlast van hun eigen buitendeel. Ongeveer een op de tien deelnemers binnen deze groep heeft het hele jaar door overlast van hun eigen buitendeel. Daarnaast veroorzaakt het buitendeel bij een groep van 4,1% zelden overlast, of na het doen van aanpassingen geen overlast meer. Van de deelnemers met een warmtepomp met binnendeel ervaart gemiddeld 7% hinder van het geluid van de unit. Het aandeel dat overlast ervaart is groter bij hybride dan bij all-electric eigenaren; voor het buitendeel 6,3% versus 2,6%, en voor het binnendeel 8,3% versus 3,0%.

Coen Bosselaar (62) heeft in januari 2023 een hybride warmtepomp laten plaatsen naast zijn 2-onder-1-kapwoning. “Volgens de installateur zou het geluid meevallen, zeker met een omkasting. Ook al hebben we de warmtepomp zo ver mogelijk van het slaapkamerraam vandaan geplaatst, wij vinden dat deze teveel geluid maakt. Voor ons was het mede een reden om van slaapkamer te wisselen.”

Slechts 2% van de buren ervaart geluidsoverlast van de warmtepomp. Gelukkig is dit in veel gevallen op te lossen, zo ook bij Christiaan van Halteren (38). Zijn buren klaagden op een gegeven moment over geluid in het weekend, als de warmtepomp opstartte. “Nu ik de warmtepomp om 9.00 uur laat opstarten, hebben ze geen klachten meer.” Ook door het nemen van extra maatregelen zijn veel problemen te voorkomen of te verminderen. 47% van de deelnemers heeft dit gedaan, bijvoorbeeld door het plaatsen van trillingsdempers, een omkasting of een trilmat.

Redenen voor de keuze van een warmtepomp

38% van de respondenten koos voor een warmtepomp om te besparen op energieverbruik. Felix Zwetsloot (53) plaatste in april 2023 een all-electric warmtepomp in zijn 2-onder-1-kapwoning. “Ons energieverbruik is veel lager dan verwacht, mede door het aanpassen van de standaardinstellingen van de warmtepomp. Onze buren, met hetzelfde type woning en warmtepomp, verbruiken 30-40% meer energie.”

Gebruiksgemak van de warmtepomp

71% van de warmtepompeigenaren vindt het gebruik van de warmtepomp eenvoudig, vergeleken met een cv-ketel. Voor 9% is het (zeer) ingewikkeld, vooral vanwege de moeilijkheid om instellingen te verbeteren en het huis comfortabel warm te krijgen. 75% van de warmtepompeigenaren geeft aan eenvoudig de instellingen van hun warmtepomp te kunnen aanpassen. Een derde wil meer aanpassingsmogelijkheden, terwijl 13% niet begrijpt hoe instellingen gewijzigd kunnen worden. In 7% van de gevallen houdt de installateur liever zelf de regie. Tanneke Blok heeft moeite met de app van de fabrikant. “We krijgen hem niet gekoppeld aan ons apparaat. Ook de installateur en de fabrikant kunnen ons daarbij niet helpen. Nu lees ik de statistieken af van de display van de thermostaat, warmtepomp en cv-ketel.”

Comfort van de warmtepomp

Bij all-electric warmtepompen is 82% van de eigenaren tevreden over het comfort ten opzichte van de cv-ketel; bij hybride warmtepompen is dit 72%. Voor Christiaan van Halteren was de hybride lucht-water warmtepomp wel wennen. “We hadden al vloerverwarming, maar de vloer wordt met een warmtepomp niet meer zo warm. Eerder lauw. Wel positief is dat ons gasverbruik is gedaald van 1200 m³ naar 450 m³!” Willem de Jong (60) herkent het gevoel van Christiaan. “Als je het koud had, zette je voorheen de thermostaat hoger en had je het snel aangenaam. Nu duurt het langer. Of je trekt net als wij een vest aan.” Rob Haerkens (57) heeft een all-electric bodem warmtepomp en ervaart juist meer comfort. “Het huis heeft constant dezelfde temperatuur. En ’s zomers kunnen we het huis koelen.”

Overgrote meerderheid warmtepompeigenaren raadt een warmtepomp aan

90% van de deelnemers raadt een warmtepomp aan, een daling van 5% ten opzichte van de vorige enquête eind 2023. De grootste pluspunten voor de deelnemers zijn een duurzamer huis en besparing op de maandelijkse kosten.

Geluidsoverlast, storingen en tegenvallende prestaties zijn de voornaamste redenen voor negatieve beoordelingen. Felix Zwetsloot raadt een warmtepomp aan, mits je een goed geïsoleerd huis hebt. “Let alleen wel op het inregelen! Ik geloof dat als installateurs de warmtepompen niet op standaardinstellingen opleveren, maar kijken naar de specifieke woning, er nog veel meer bezuinigd kan worden!” 

Over Installatiemonitor

Installatiemonitor is een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) samen met Netbeheer Nederland en Techniek Nederland. Het monitoringstraject wordt gecoördineerd en uitgevoerd door adviesbureau BDH. Het onderzoek loopt tot juni 2026 en geeft inzicht in de praktijkprestaties van warmtepompen, welke factoren daarbij een rol spelen en in welk type woningen warmtepompen worden toegepast. Daarnaast geeft het inzicht in de impact van warmtepompen op het elektriciteitsnet.

Meer informatie

Kijk voor uitgebreide informatie over het onderzoek, de veelgestelde vragen en aanmelden op www.installatiemonitor.nl. Wilt u op de hoogte blijven van de vorderingen van Installatiemonitor, schrijf u dan via deze site in voor de nieuwsbrief (verschijnt 1-2 keer per jaar).