Wat?

Het onderzoek naar de netimpact van warmtepompen op basis van Installatiemonitor heeft veel vragen en opmerkingen losgemaakt. In dit webinar lichten we de resultaten toe en gaan we in gesprek over de belangrijkste inzichten.

Wanneer?

17-04-2025 van 12:00 – 13:00

Slimme meterdata toont impact van warmtepompen op het elektriciteitsnet

Meer dan zevenhonderdduizend woningen en gebouwen maken inmiddels gebruik van een warmtepomp. Tegelijkertijd nemen zorgen over overbelasting van het elektriciteitsnet toe. Maar in hoeverre zorgt de warmtepomp voor belasting op het net? Voor het eerst is er op grote schaal data verzameld om dat inzichtelijk te maken. In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in samenwerking met Techniek Nederland en Netbeheer Nederland heeft onderzoeksbureau BDH de slimme meterdata van meer dan 6000 Nederlandse woningen geanalyseerd. 

Daarbij zijn grote verschillen te zien tussen all-electric en hybride warmtepompen. Ook de netbelasting van andere apparaten zoals zonnepanelen en elektrische voertuigen is inzichtelijk gemaakt. De informatie in het onderzoek is bedoeld voor netbeheerders, beleidsmakers en andere stakeholders, die zich voorbereiden op de landelijke uitdagingen op het elektriciteitsnet als gevolg van de energietransitie.




Meer weten over netimpact? 

Over het Installatiemonitor project

Het Installatiemonitor project is een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Netbeheer Nederland en Techniek Nederland en wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau BDH. Sinds 2022 monitort het project het energieverbruik van warmtepompen, zonnepanelen en elektrische voertuigen in meer dan 6000 woningen door middel van slimme meterdata. De verzamelde gegevens bieden waardevolle inzichten in de prestaties van deze technologieën in de bestaande woningvoorraad. Het project loopt tot juni 2026 en zal in de komende jaren nog meer inzichten opleveren over de netimpact van warmtepompen. Dit is belangrijke informatie voor de voortgang van de energietransitie en voor het creëren van een toekomstbestendig elektriciteitsnet.

Voor het volledige onderzoek kijkt u
hier. Wilt u meer informatie over het project en de resultaten kunt u contact opnemen met Maarten Hommelberg van BDH-advies (06 118 822 27).