Hybride warmtepompen besparen tot 70% op het gasgebruik voor verwarming, zo blijkt uit de resultaten van het onderzoek Installatiemonitor, dat BDH heeft uitgevoerd op initiatief van RVO. Toch weten we uit praktijkervaring dat de besparing soms minder is dan verwacht, het zogenaamde rebound effect. Hoe voorkom je dit?
1 Zorg dat de warmtevraag niet hoger wordt
De besparing is gegarandeerd bij hetzelfde gebruik. Let dus op dat de warmtevraag niet onbewust hoger wordt. Doordat een warmtepomp zuiniger is en veel minder aardgas verbruikt, hebben mensen de neiging (meer) te gaan ‘stoken’ in ruimtes die daarvoor niet of nauwelijks verwarmd werden, bijvoorbeeld slaapkamers. Dat is een bewust hogere energievraag.
Wordt de badkamer alleen in de ochtend verwarmd wanneer er gedoucht wordt, dan kan het bij het verwarmen met een lagere temperatuur langer duren voordat de ruimte op temperatuur is. Laat je om hetzelfde comfort te bereiken de verwarming de hele dag aan, dan gebruik je ook bij een zuiniger verwarmingssysteem meer energie.
2 Kies voor nachtverlaging
Had je bij de oude manier van verwarmen nachtverlaging ingesteld en heb je dit sinds de komst van de warmtepomp niet meer, dan gebruik je meer energie dan nodig. Een gemiddelde, minder goed geïsoleerde woning brengt met nachtverlaging de warmtevraag al snel 10% omlaag.
Over het algemeen hebben installateurs de neiging het advies te geven de warmtepomp ook ’s nachts door te laten draaien, dus géén nachtverlaging toe te passen. Dat scheelt bij goed geïsoleerde woningen niet veel energie en geeft een hoger comfort (constante temperatuur). Buiten het feit of je de slaapkamers ’s nachts niet graag koeler wilt, is een woning waar een hybride warmtepomp wordt geïnstalleerd meestal niet optimaal geïsoleerd. Een niet goed geïsoleerde woning verliest bij hogere nachttemperaturen flink wat meer warmte als bij lagere temperaturen. Het comfortverlies (later op temperatuur) kun je in zo’n geval beter compenseren door een uurtje eerder te starten met verwarmen.
3 Plaats ventilatoren of boosters op radiatoren
Bij het verwarmen op lagere temperaturen duurt het langer voordat een ruimte op temperatuur is. De periode van verwarmen wordt daarmee wat langer en dat kost extra energie. De meeste hybride warmtepompen worden geplaatst in woningen met radiatoren. Je kunt in dat geval als alternatieve oplossing een aantal ventilatoren of boosters op de radiatoren plaatsen. Mits het daarvoor geschikte radiatoren zijn die uit minimaal 2 platen bestaan, zodat er lucht tussendoor geblazen kan worden. Met ventilatoren of boosters sla je 2 vliegen in 1 klap; je kunt de warmtepomp later opstarten en waarschijnlijk met een lagere temperatuur, zodat deze nog efficiënter werkt. Een booster is in dit geval hét middel om het rebound effect tegen te gaan!
Handleiding gebruik hybride warmtepomp
Elke woning en iedere gebruiker is anders. Een handleiding die meegeleverd wordt bij de plaatsing van een hybride warmtepomp is niet eens zo’n gek idee. Deze handleiding geeft bijvoorbeeld aan wat de meest zuinige instelling is én wat dat betekent voor het comfort. Zodat de bewoner uiteindelijk zelf zijn voorkeur kan bepalen.
Meer weten?
Wil je meer weten of heb je interesse in zo’n handleiding voor het gebruik van hybride warmtepompen? BDH denkt graag met je mee; neem contact op met mij via elfrink@bdho.nl.