Door de hoge aardgasprijs en de verlaging van de energiebelasting op elektriciteit is het gebruik van een warmtepomp in 2022 financieel extra aantrekkelijk. Tot nu toe was de verhouding van de energiebelasting op aardgas ten opzichte van elektriciteit behoorlijk scheef. Per geleverde kWh was de energiebelasting van elektriciteit bijna 3 keer zo hoog als van warmte geleverd door een cv-ketel met als brandstof aardgas.

Hieronder een voorbeeld van de prijzen in januari 2021, gerekend met een elektriciteitsprijs van € 0,22 en een aardgasprijs van € 0,79/m³ aardgas. 1m³ aardgas levert via de cv-ketel ongeveer 8,8 kWh warmte. Per geleverde kWh aan warmte kost dit slechts € 0,09, minder dan de helft van de kosten van verwarming met elektriciteit. De energiebelasting per kWh elektriciteit was op 1 januari € 0,117 en voor aardgas € 0,048 per geleverde kWh aan warmte (genoemde prijzen zijn inclusief btw).

Hogere aardgasprijs

Met name de mensen die al een laag aardgasverbruik hebben liepen er de afgelopen jaren tegenaan: door de relatief hoge energiebelasting op elektriciteit waren de energiekosten van de warmtepomp relatief hoog. Zelfs met een seizoensrendement of SCOP van minimaal 4 was het moeilijk om kostenneutraal ten opzichte van aardgas te verwarmen. In november was de aardgasprijs ineens een stuk hoger, het effect hiervan is zichtbaar in onderstaande tabel. De kosten voor warmte vanuit een cv-ketel zijn gestegen naar € 0,144/m³ en de elektriciteitsprijs is gestegen naar € 0,325/kWh. Dat is nog steeds een factor 2,5 verschil.

Energieprijzen november 2021

Verlaging energiebelasting elektriciteit

Per 1 januari 2022 gaat de energiebelasting van elektriciteit echter omlaag met € 0,065. Het gevolg is dat bij een kale elektriciteitsprijs van € 0,15 en een prijs van € 0,75/m³ aardgas de prijs per kWh voor elektriciteit omlaag gaat naar € 0,23 en verwarmen met aardgas komt uit op zo’n € 0,15 per kWh warmte.

In dat geval is het financieel gezien al interessant om tot een COP van 1,5 de warmtepomp te laten draaien en wordt het ook rendabel om in een kleinere woning met lagere energievraag een hybride of een all-electric warmtepomp woonlastenneutraal toe te passen. In de tabel hieronder zie je hoe de kWh-prijs van elektriciteit en die van warmte door middel van een cv-ketel op aardgas dichter bij elkaar komen. Ik stel voor om deze aanpassing van de energiebelasting in het kader van de energietransitie niet meer terug te draaien en de warmtepomp financieel aantrekkelijk te houden.

Energieprijzen januari 2022